Van 24 februari t/m 3 april 2022 is bij Galerie De Ploegh in Amersfoort de expositie ‘Verhalen in verf’ te zien.
De deelnemende schilders hebben veel narratieve elementen in hun werk, zij vertellen op doek of papier hun eigen verhaal, ieder op zijn of haar unieke manier. De maker zoekt contact met de bezoeker en hoopt dat het vragen of een gevoel oproept. En dat men verbanden vindt, conclusies trekt en er een dialoog ontstaat. Het zijn bij uitstek kunstwerken waar je als kijker actief bij betrokken raakt, het beeld lonkt en daagt uit. Dat wil de maker ook.

Deze tentoonstelling toont bij uitstek schilderijen die lonken, uitdagen en de kijker actief betrekken. En dat is precies wat de maker voor ogen heeft. Gedurende de expositieperiode is elk weekend een deelnemend kunstenaar in de galerie aanwezig om bezoekers meer te vertellen over het werk en de makers. Ook is er tijdens de expositie een kleine brochure met daarin meer informatie over de kunstenaars en hun werk.

Deelnemende kunstenaars
Caroline Doornenbal, Marjan Jaspers, Anneke Koster, Adri Langbroek, Mus Atelier, Sari Piek, Marijke Pielage, Ingrid van Polen, Claudia Spruit, Rob Steenhorst, Wendy Tjalma, Thea Vos en Erik Vos.

Extra activiteiten
Tijdens de tentoonstelling is op de zondagen een video te zien over de Duitse kunstenaar Neo Rauch, een narratieve schilder bij uitstek. Verder organiseert Erik Vos, één van de deelnemende kunstenaars, op zaterdag 5 maart een activiteit waarbij hij de invloed onderzoekt van ‘juxtaposing’: het naast elkaar plaatsen van zaken om daarmee een effect te bereiken. Met een serie kleine schilderijen van zijn hand laat hij, samen met bezoekers, een kunstwerk met een nieuw verhaal ontstaan. Bezoekers (maximaal 6) kunnen zich hiervoor opgeven via info@deploegh.nl.

Locatie
Cultuurhuis bij Flint – Coninckstraat 58 – 3811 WK Amersfoort – 033 475 07 70 – info@deploegh.nl
Openingstijden do / vrij 11.00 – 17.00 uur en zat / zo 13.00 – 17.00 uur

      

Zondag 10 oktober 2021 was ik op televisie te zien bij VTWonen Weer verliefd op je huis!
Je kent het vast wel: dat programma waarin huizen een complete metamorfose ondergaan en de bewoners aan het eind bijna in katzwijm vallen van verrukking.

Ik was gevraagd om voor een metamorfose in Bergschenhoek een schilderij te maken van het kindje van het gezin. Een ontzettende mooie kans voor een ‘once in a lifetime’ moment of fame natuurlijk, dus daar ben ik met vol enthousiasme mee aan de slag gegaan.

Op 2 september waren de opnames, heel geestig om mee te maken. Het is echt een item van een paar minuten in het programma, waarin ik het schilderij kom afleveren en er een gesprekje over heb met stylist Fietje en presentator Kees Tol.

   

Ook enthousiast geworden over een schilderij van je (klein)kind ‘in actie’? Lees er hier meer over en neem contact met me op.

 

 

Tijdens de Haarlemse Kunstlijn exposeren Rian Peeperkorn, Karola Veldkamp, Wendy Tjalma, Rob Slooten en Wim Borst in het historische pand van HOF20 aan het Begijnhof 20. Met ieder een eigen kunstdiscipline laten de vijf kunstenaars tijdens deze tentoonstelling een grote verscheidenheid aan kunst zien. Er is keramiek, fotografie, porselein en er zijn schilderijen en ruimtelijke objecten. Het werk is te bekijken op vrijdag 5 november van 20.00 tot 22.00 uur en op zaterdag 6 en zondag 7 november van 11.00 tot 17.00 uur.

Rian Peeperkorn
Rian Peeperkorn werkt in diverse kunstdisciplines met een sterke voorkeur voor het werken met klei. Haar werk kenmerkt zich door een minimalistische stijl wat betreft materiaal, kleur, vorm en thema. Met haar keramisch werk en haar abstracte collages en prints wil zij bij de kijker een onderzoekende blik oproepen die leidt langs nieuwsgierigheid naar verstilling.

Karola Veldkamp
Het project van Karola Veldkamp over Sisyphus, de koning van Corinthe, is gestart in 2021 en is nog steeds gaande. De ruimtelijke objecten, die zijn voortgekomen uit dit project, hebben de eigen levensweg als onderwerp. Deze weg kan lang zijn en vol tegenslag. De kunst is om tegenslag te accepteren en in staat te zijn om opnieuw te beginnen.

Wendy Tjalma
Een bos trekt zich nergens iets van aan. Bomen groeien of beginnen opnieuw. Bossen gaan verder waar grenzen ophouden. Of juist beginnen. Bomen zijn bondgenoten, stille getuigen van wat zich onder hun kroon afspeelt. Voor de een is bos geheimzinnig, eng of mysterieus. Voor Wendy Tjalma is bos beschermend, veilig of zelfs verbindend. In haar werk probeert zij alle kanten te belichten.

Rob Slooten
In het project Uit het Museum streeft Rob Slooten ernaar om van een groot aantal musea in Nederland onverwachte fotografische beelden te tonen. Tijdens zijn lange zoektochten door de musea is het wonderlijk te ervaren hoe in de loop van de dag het karakter en de atmosfeer van de verschillende ruimtes door het binnenvallende licht volkomen kunnen veranderen. Deze veranderingen stimuleren Slooten om onvermoede en verscholen beelden te ontdekken.

Wim Borst
De fascinatie van Wim Borst om in porselein te gaan werken is ontwikkeld na een Artist in residence in Sanbao (Jingdezhen) China in 2016. Op een porseleinen kubusvorm ontstaan schakelingen in een vormentaal van lijnen en vlakken waarin herhaling en textuur van het oppervlak een belangrijke rol spelen. De lijncomposities zijn een weerslag van de beperkingen die Borst in het laatste jaar ervaren heeft.

Hof20
Hof20, centrum voor vitaliteit en levenskunst, is een trainingscentrum in het hart van Haarlem, waar men de ruimte vindt om te onderzoeken, zich te ontwikkelen en te ontspannen.

   De Tafel #2 (2020)

De Tafel #2 (2020), 122×73 cm, olie op katoen op paneel

Studio37 (onderdeel 37PK) toont tijdens de Kunstlijn een groepstentoonstelling met recent werk van 13 kunstenaars, die coaching krijgen in Studio37. Curator van de tentoonstelling is pietsjanke fokkema, docent/kunstenaar en drijvende kracht achter Studio37. Er is veel uiteenlopend werk te zien, variërend van schilderijen en tekeningen tot papier-maché en vormen van hout en steen. De tentoonstelling is op 6 en 7 november van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken in het souterrain van 37PK aan Groot Heiligland 37 in Haarlem.

De deelnemende kunstenaars zijn Jorna Go, Luzia Engesser, Emilie Jansen, Brigitte Stark, Marion van der Zwan, Brecht Langhout, Lenneke Overmaat, Marguerite Feld, Anne-Greet List, Eveline Hardeman, Wendy Tjalma, Marjolein Kool en Nathalie Sook. Allen krijgen zij in Studio37 artistiek inhoudelijke coaching van pietsjanke fokkema.

De kunstenaars werken vanuit diverse disciplines en met uiteenlopende materialen. Er wordt onderzoek gedaan naar oude volken, oersymbolen, mythes en gegrasduind in het onderbewuste om het eigene te vinden. Er zijn schilderijen, tekeningen en foto’s; kleurrijke collages, verfijnde uitgeknipte papiervormen, vormen van hout, steen, papier-maché, touwwerken, geschreven brieven en hangende mobielen te zien. De curator zorgt ervoor dat de werken een relatie met elkaar aangaan zodat er een prikkelende en samenhangende tentoonstelling komt te staan.

Studio37
De kern van Studio37 is het begeleiden van kunstenaars in hun kunstzinnige ontwikkeling. De coaching richt zich op onderzoek; het geeft een verdieping van en reflectie op het werk van de kunstenaars in alle mogelijke disciplines. Er worden prikkelende vragen gesteld om de student dieper te laten nadenken over zijn/haar werk met de bedoeling een eigen weg te vinden die dichter bij de kunstenaar staat.

   

Na de vele hartverwarmende reacties op de expositie ‘Anderhalve-meter-sessies’ van vorig jaar, opent Broedplaats Bogotá de deuren van haar Expoloods in Halfweg opnieuw voor BOGOTA ART 21. De expositie is geopend voor het publiek van vrijdag 24 tot en met zondag 26 september a.s. van 12.00 – 18.00 uur.

Net als vorig jaar toont de expositie, die dit jaar is samengesteld door curator Raul Balai, een verrassende mix van recent werk van kunstenaars die in de broedplaats gevestigd zijn. Van frisse nieuwkomers tot gelauwerden en van alles daartussenin. Maar er valt méér te ontdekken op de broedplaats, nu het weer kan!

Tijdens de expositiedagen zijn bezoekers van BOGOTA ART 21 van harte welkom om een uniek kijkje te nemen achter de schermen bij niet alleen de exposerende kunstenaars maar óók de ambachtslieden, artiesten en creatieven in de Werkplaats en Muziekloods.

Deelnemende kunstenaars BOGOTÁ ART 21:
Marion Boon – Sylvie de Boer – Anne de Rond – Betty de Vries en Diederik de Jong – Tis Ernst – Maaike Goudriaan – Joyce Goverde – Tim Haccou – Walter Hesselmans – Floris Hurts – Paola Kalshoven – Angeniet Kam – Carmen Luijt – Madeleine Oosterbaan – Renate Rietbergen – Anja Robertus – Yvonne Samson – Frans Strunk – Wendy Tjalma – Lydia van der Meer – Monique Wijnschenk – Moos Willemsen

Bezoekersinformatie:
● BOGOTÁ ART 21 is geopend van vrijdag 24 t/m zondag 26 september, van 12.00 tot 18.00 uur
● Locatie: Expoloods Broedplaats BOGOTÁ, Haarlemmerstraatweg 79, 1165 MK Haarlem
● Entree + parkeren is gratis

Over BOGOTÁ ART
BOGOTÁ ART is de jaarlijks terugkerende expositie van de beeldend kunstenaars van Broedplaats BOGOTÁ Halfweg; één van de best bewaarde creatieve geheimen van de Metropoolregio Amsterdam. BOGOTÁ ART toont een verrassende mix van recente werken van zeer verschillende kunstenaars die bij Broedplaats Bogotá hun plek hebben gevonden om te werken, verkennen, broeden, ontmoeten én exposeren. Het terrein langs de ringvaart in Halfweg is een van de weinige plekken in de regio waar ateliers, werkplaatsen, kantoren, muziekstudio’s én expositieruimte onder één noemer zijn samengebracht. Zie www.broedplaatsbogota.nl/bogotaart

Ik ben lid geworden van kunstenaarsvereniging LKG De Ploegh!

Tijdens de laatste twee ballotagerondes in oktober 2020 en april 2021 heeft LKG de Ploegh veel nieuwe aanmeldingen ontvangen. Na een zorgvuldige afweging van de ballotagecommissie zijn 23 kunstenaars toegelaten tot de vereniging. Zij worden voorgesteld tijdens de expositie ‘Nieuwe leden’.

Vanwege het grote aantal kunstenaars dat zal deelnemen, zullen de werken in twee deelexposities worden getoond. De expositie met onder meer mijn werk loopt van 19 augustus t/m 5 september. Op zondag 5 september, de laatste dag van de expositie, bent ik zelf aanwezig van 13 tot 17 uur.

Galerie De Ploegh, Cultuurhuis bij Flint, Coninckstraat 58, Amersfoort

De BOGOTÁ WINTERMARKT gaat dit jaar online! Via het web brengt Broedplaats Bogotà een inspirerende mix van kunst, ambacht en entertainment, rechtstreeks bij je thuis!

Vorig jaar organiseerde de broedplaats de eerste editie van de BOGOTÁ WINTERMARKT in de Werkplaats. Dit jaar wordt de traditie online voortgezet! Tot en met vrijdag 11 december a.s. vind je hier een afwisselend programma waarin bezoekers online worden meegenomen voor een kijkje in de keuken bij kunstenaars en creatieve ondernemers.

Zo heeft Stichting Trace een tof videoportret van mij gemaakt:

Meedoen met een workshop via Zoom of kijken naar een mooie performance. Vanuit je luie stoel luisteren naar een radio interview en nader kennismaken met de BOGOTÁNEN via live reportages en beeldende portretten; het kan allemaal, overal én wanneer het jou uitkomt tijdens de BOGOTÁ WINTERMARKT – online editie. Heel anders dan vorig jaar, maar zéker zo inspirerend en gegarandeerd virus-vrij!